Seksuele behoeftes en wensen zijn heel persoonlijk. Dat is vóór de bevalling zo, en erna ook. Het verschilt per persoon wanneer de zin in seks weer begint en hoe het voelt. Of welke rol seks krijgt in het nieuwe leven als ouders. Hier lees je wat belangrijk kan zijn voor een fijn seksleven na de bevalling.
Over het algemeen geldt dat seks met penetratie weer kan als het bloedverlies na de bevalling is gestopt. Dit bloedverlies komt door de wond in de baarmoeder. De wond is ontstaan op de plek waar de placenta zat. Zolang de wond nog niet is genezen, is er kans op een infectie. Deze kans wordt groter als er bacteriën in je vagina komen. Bijvoorbeeld via een penis of vingers. Gemiddeld is het bloeden zes weken na de bevalling gestopt.
Zolang je nog bloed verliest, is het advies om niets in te brengen in je vagina. Andere vormen van intimiteit en seks, zoals orale seks of masturberen, kunnen wel. Wanneer je weer begint met seks met je partner, is het ook belangrijk dat jullie er allebei aan toe zijn.
Het kan goed zijn om het eerst eens met je partner te hebben over seks. Vraag elkaar wat jullie graag zouden willen en wat jullie ervan verwachten. Zijn jullie misschien nog ergens bezorgd of gespannen over? Als je dit van elkaar weet, kunnen jullie hier rekening mee houden. Praten over (seksuele) gevoelens is, net als seks, onderdeel van een intieme band tussen partners.
Daarnaast kan je eerst zelf opnieuw je lijf ontdekken, voordat je weer seks hebt met je partner. Welke aanrakingen voelen prettig en welke niet?
Neem de tijd als jullie weer voor het eerst samen seks hebben. Luister naar je lichaam en je gevoel. Seks of penetratie hoeft niet het doel te zijn. Je kan besluiten dat intimiteit het doel is. Het is helemaal aan jullie waar dit toe leidt.
Een zwangerschap en een bevalling zorgen voor lichamelijke veranderingen. Ook na een keizersnede. Je vagina en buik kunnen er anders uitzien of anders aanvoelen en je borsten kunnen melk lekken. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen het gevoel en de stemming beïnvloeden, bij beide partners. Dat jullie nu ook ouders zijn, kan gevoelens van verlangen en lust veranderen. Jullie kunnen minder lust voelen, of juist meer.
De slijmvliezen in de vagina kunnen door zwangerschapshormonen droger zijn dan je gewend was. Dit komt regelmatig voor. Zorg dat er genoeg tijd en aandacht voor jou is om opgewonden (vochtig) te worden. Eventueel kan je tijdelijk een glijmiddel of wat speeksel gebruiken. Wacht met seks met penetratie tot het voor jou en je partner goed voelt. Kijk vooral waar jullie allebei van genieten.
Als je bent bevallen, kan opwinding, seks en/of het orgasme (klaarkomen) eerst anders voelen. Dit kan ook langere tijd duren.
De komst van een baby kan het seksleven van de ouders veranderen, maar het kan ook snel weer als vanouds zijn. Of het is anders dan daarvoor, maar net zo goed. Sommige vrouwen hebben na de bevalling lange tijd weinig behoefte aan seks. Andere vrouwen hebben al vrij snel juist veel zin in seks.
Als jullie seksleven minder spannend is geworden, minder goed voelt of (bijna) voorbij is, kan je kijken naar de oorzaak. Dit zijn veel voorkomende oorzaken:
Deze oorzaken hoeven niet altijd een probleem te zijn of te worden. Sommige oorzaken gaan vanzelf over. Ook is er voor veel oorzaken hulp mogelijk, als je dit wilt. Denk bijvoorbeeld aan een bekkenbodemfysiotherapeut, een huisarts, psycholoog, seksuoloog of relatietherapeut.
Hebben je partner en jij na de bevalling een tijdlang geen seks? Of veel minder vaak dan jullie gewend waren? Dan is dat alleen een probleem als jullie dat zo ervaren. Voor sommige stellen is het prima om (een tijd) geen seks te hebben. Wel is het belangrijk om hier regelmatig samen over te praten. Zo weet je van elkaar of jullie nog tevreden zijn over jullie seksleven. En wat je eraan wilt doen als dat niet zo is.
De momenten waarop jullie seks willen en kunnen hebben, kunnen anders zijn dan vroeger. Komt het er 's avonds niet van? Je kan samen kijken wanneer het wél mogelijk is. Het kan ook helpen om een vaste avond (of middag of ochtend) te plannen, waarop je oppas regelt. Dan heb je alle aandacht voor elkaar. Of probeer een nacht of weekend weg met z'n tweeën te regelen.
Als de behoeften van beide partners erg verschillen, kan dat leiden tot ontevredenheid. Bijvoorbeeld wanneer je partner er veel eerder weer aan toe is, of juist veel later. Of wanneer de één veel vaker seks wil dan de ander. Ook dan is het belangrijk om daar samen over te praten. Als jullie allebei open zijn over jullie wensen, kan je kijken hoe jullie daarmee kunnen omgaan. Wat kunnen jullie doen om te zorgen dat jullie beiden meer tevreden zijn? Probeer bijvoorbeeld andere manieren van vrijen uit.
Vaak blijft de zin in seks gelijk bij de partner die niet is bevallen. Als de ander minder vaak zin heeft, kan dat frustrerend zijn. Het kan het onderwerp seks beladen maken. Het gevoel van druk (wanneer kunnen we weer?) helpt niet voor de ontspanning en de opwinding. Wordt dit een probleem, voor een van de partners of allebei? Dan kan een seksuoloog goed helpen. De behandeling van een seksuoloog bestaat uit het voeren van gesprekken. De huisarts kan je naar een seksuoloog verwijzen.
Verloskundigen spreken heel veel ouders als ze net een baby hebben gekregen. Ze zijn opgeleid om seks na de bevalling te bespreken. Ook horen ze veel persoonlijke ervaringen en vragen van ouders. Je verloskundige kan een luisterend oor zijn als je wilt praten over je seksleven, alleen of samen met je partner. Verloskundigen zien vaak dat de meeste stellen behoefte hebben aan goede informatie. Ze willen graag weten wat ze kunnen verwachten. Wat is normaal, wanneer moet je aan de bel trekken en bij wie dan? Daarover kan de verloskundige meedenken.
Als je ongemak of pijn bij het vrijen hebt, kan de verloskundige meedenken over de mogelijke oorzaak. De verloskundige kan bijvoorbeeld kijken of je vagina goed is geheeld na de bevalling. Of misschien zou aandacht voor jouw emoties en/of die van je partner kunnen helpen. Samen kan je bespreken of hulp van een specialist nodig is en wat passende hulp zou zijn.
Je bent weer vruchtbaar vóórdat je de eerste keer ongesteld wordt na de bevalling. Gebruik dus een condoom of andere anticonceptie zodra je weer seks wilt als je niet zwanger wilt worden. Of al eerder, dat hangt af van het soort voorbehoedsmiddel dat je kiest. Na de bevalling word je vanzelf weer ongesteld. Het verschilt per vrouw wanneer dit weer begint. Geef je volledige borstvoeding, dan begint je menstruatie meestal later. Maar ook dan kan je al wel zwanger worden.
Niet alle anticonceptie is geschikt als je borstvoeding geeft. Lees hier verder over de combinatie borstvoeding en hormonale anticonceptie.
verloskundige kennis, ervaring en expertise.