Door hormoonveranderingen in de zwangerschap heb je meer kans om ontstoken of bloedend tandvlees te krijgen.
Op de website Allesoverhetgebit.nl vind je informatie over bloedend tandvlees en andere mondproblemen tijdens de zwangerschap. Wat zijn de oorzaken van een tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap? Wat kun je er zelf aan doen en welke risico’s zijn er? Wanneer je een tandvleesontsteking hebt waarbij ook het kaakbot is aangetast heet dit parodontitis. Zwangeren met parodontitis krijgen vaker een te vroeg geboren kind of een baby met een laag geboortegewicht dan zwangeren zonder parodontitis. Uit onderzoeken is niet gebleken dat het genezen van parodontitis het probleem van de vroeggeboorte of het lage geboortegewicht oplost. Het kan wel prettig zijn om je klachten te laten behandelen tijdens de zwangerschap.
De verloskundige kan weinig doen wanneer je last hebt van bloedend of ontstoken tandvlees. Als je er veel last van hebt, of je zorgen maakt over je eigen gezondheid of die van je baby, dan kan je dit met je verloskundige bespreken. Samen kunnen jullie kijken of er, naast een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist, nog andere dingen zijn die je kunt doen.
Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap gewoon naar de tandarts te blijven gaan. Geef aan dat je zwanger bent. Sommige behandelingen zal de tandarts vanwege een verhoogd risico uitstellen tot na de zwangerschap.
Heb je één of meer klachten zoals hieronder vermeld? Dan is er een kans dat je parodontitis hebt. Vraag dan advies aan je tandarts.