Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je overtijd. Dit noemen we serotiniteit. Je kunt afwachten tot de bevalling vanzelf op gang komt, maar je kunt ook kiezen voor het opwekken of inleiden van de bevalling. Je verloskundige bespreekt de mogelijkheden met je en helpt je bij de keuze.
Je baby heeft genoeg tijd nodig om zich klaar te maken voor de geboorte en voor een gezonde start buiten de baarmoeder. Het verschilt per situatie hoe lang dat precies is.
De uitgerekende datum is de datum waarop je 40 weken zwanger bent. Maar in de praktijk bevalt maar 5% van de vrouwen precies op die datum. De kans is veel groter dat je ervoor of erna bevalt. De bevalling is meestal tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 20% van de zwangere vrouwen bevalt na 41 weken.
Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je overtijd. Dit wordt serotiniteit genoemd en komt voor bij zo’n 5% van de zwangere vrouwen.
Als je overtijd bent of dat bijna bent, bespreekt je verloskundige met jou wat de mogelijkheden zijn. Je kan afwachten tot je bevalling vanzelf op gang komt. Maar je verloskundige vertelt je ook over de andere opties, zoals het opwekken of inleiden van de bevalling.
Lees meer over het inleiden van een bevalling
Bij elke optie zijn de eventuele risico’s voor jou en je baby verschillend. Het is goed om alle voor- en nadelen te bespreken met je verloskundige, zodat je met een gerust hart een beslissing kunt maken.
Welke keuze jij maakt, is helemaal aan jou en je partner. Praat met je verloskundige over de voor- en nadelen van elke optie, denk als je dat wilt na over andere mogelijkheden en luister ook naar je gevoel. Je verloskundige kan en wil je hier altijd bij helpen. En je kunt altijd bij de volgende afspraak een nieuwe keuze maken.
Om je te helpen beslissen, kun je ook kijken naar video’s op degynaecoloog.nl of de keuzekaarten van Thuisarts.nl.
de richtlijn van de Federatie Medische Specialisten.