Bevaltips van de verloskundige

Zwangerschap
Vrouw bereidt zich voor op bevalling

In het kort

Over zwangerschap, bevallen en de kraamtijd valt veel te leren. Zeker als het de eerste keer is dat je zwanger bent, kan de hoeveelheid informatie overweldigend zijn. Wat kan je verwachten? Waar moet je je op voorbereiden? Welke opties heb je? En hoe leg je ze vast. In 10 simpele tips helpen we je een eindje op weg.  

Tip 1: Bereid je voor door een geboorteplan te maken

Een geboorteplan is een document waarin je opschrijft hoe jij naar je bevalling kijkt, welke keuzes je van tevoren gemaakt hebt en welke keuzes je eventueel zou maken als dat nodig zou zijn. Je vertelt er ook iets over jezelf en je (geboorte)partner. Een geboorteplan is een manier om met je verloskundige of met een andere zorgverlener te delen wat jij belangrijk vindt. Het is geen stappenplan waaraan je je kunt vasthouden tijdens je bevalling. Je weet immers nooit hoe het loopt. Maar door zo’n plan te maken, leer je wel alvast iets over hoe een bevalling kán lopen en wat jij daarin nodig denkt te hebben. Dat is voor jezelf fijn om te weten, maar ook voor de mensen die bij de bevalling aanwezig zullen zijn. 

Lees meer over het geboorteplan

Tip 2: Leer zelf om te gaan met pijn

Je kan en mag medicijnen gebruiken om de weeënpijn tijdens de bevalling te verlichten. Maar wist je dat je zelf ook heel veel dingen kunt doen om de pijn te verzachten? Bepaalde manieren van ademhalen, gemasseerd worden, warm water van een douche of bad en zelfs Virtual Reality (VR) kunnen helpen tegen de pijn. Het is handig om vooraf te weten wat je zoal kunt doen en bepaalde technieken misschien al een keer te oefenen.

Lees hoe je op eigen kracht kunt omgaan met pijn

Tip 3: Ontdek welke pijnstilling er is

Omdat je nooit van tevoren weet hoe je bevalling loopt en of je van pijnstilling gebruik wilt maken is het goed om te weten welke medicijnen er zijn en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Zo kan je een goede keuze maken als het zover is. Maar óók als je niet van plan bent om medicinale pijnstilling te gebruiken bij de bevalling, is het goed om er meer over te weten. Je kan en mag je namelijk altijd bedenken als je aan het bevallen bent. Als je vooraf weet welke opties er zijn, dan hoef je er tijdens je bevalling niet meer over na te denken.

Lees meer over medicinale pijnstilling

Tip 4: Probeer verschillende bevalhoudingen uit

Houdingen afwisselen kan ervoor zorgen dat je baby makkelijker en sneller geboren wordt. Het heeft voordelen om niet op je rug te bevallen. Het persen en de uitdrijving duurt bijvoorbeeld korter. Je kunt ook staand, zittend, of op handen en knieën bevallen. 

Lees meer over de verschillende bevalhoudingen

Tip 5: Beval met iemand die net zo goed voorbereid is als jij

Naast je verloskundige en kraamverzorgende, is het handig als je iemand aan je zijde hebt tijdens de bevalling die er alleen maar voor jou is. Dat kan je partner zijn, maar ook een zus, vriendin, moeder of doula. Je hebt het meest aan hen als zij weten wat jij belangrijk vindt tijdens de bevalling. Zorg dat je partner weet wat die moet of kan doen om je te helpen ontspannen. Vraag je zus, je moeder, of je beste vriendin om stand-by te staan en te weten welke muzieklijst je wilt afspelen, waar je bevaltas staat, hoe je je limonade het liefst drinkt en welke foto’s je wel of niet van de bevalling wilt hebben. Als iemand anders weet wat jij wilt, dan kan diegene simpele vragen namens jou beantwoorden en alles regelen en kan jij je concentreren op wat écht belangrijk is voor jou en je baby. 

Tip 6: Bereid je voor op wat je (ongeveer) te wachten staat

Natuurlijk, vele miljoenen vrouwen zijn jou voorgegaan en jouw lichaam weet wat het moet doen om je kind op de wereld te zetten, zelfs als je je niet vooraf verdiept in de bevalling. Maar dat betekent niet dat een beetje voorbereiden geen zin heeft. Als je een beeld hebt van wat je te wachten staat, kan je je namelijk makkelijker overgeven aan het proces en beval je vaak beter én sneller. Als je meer weet over wat je kunt verwachten, dan overvalt het je minder en weet je beter wat je kunt doen om je goed te blijven voelen. Volg bijvoorbeeld een cursus, lees boeken, luister naar podcasts, vraag anderen om (positieve!) ervaringen. Doe wat goed voelt voor jou.

Tip 7: Denk na over een fijne bevalplek

Bevallen doe je het liefst op een plek die fijn voelt. Is dat thuis? Is dat in het ziekenhuis? Is dat in een bevalcentrum? Welke plekken zijn er bij jou in de buurt? Je hoeft niet direct een keuze te maken, maar het is fijn als je weet waar je naartoe kunt als het zover is. Soms is er een reden waarom de plek van jouw eerste keuze niet mogelijk of beschikbaar is. Ook dan is het fijn als je weet waar je dan wel terecht kunt.

Lees meer over waar je kunt bevallen

Tip 8: Besteed aandacht aan ‘het gouden uur’ in je geboorteplan

Het gouden uur is het eerste uur na je bevalling. Het is een moment waarin zo weinig mogelijk gebeurt en er zoveel mogelijk ruimte is om kennis te maken met je baby en je baby dicht tegen je aan houden. Zo kan je kind rustig landen in de wereld buiten de buik en heb jij de tijd om je baby rustig te bewonderen. Als je borstvoeding wilt geven, dan doe je dat meestal voor het eerst in het gouden uur. Over jouw ideale invulling van het gouden uur kan je in je geboorteplan alvast iets opschrijven, zoals of je de navelstreng door wilt knippen voordat de placenta er is of niet.

Lees meer over het eerste uur na de bevalling

Tip 9: Weet wanneer je moet bellen

Bel je direct als je vliezen gebroken zijn? Wanneer wel? En in welke gevallen niet? Bel je bij de eerste wee? Of als je al even op weg bent? Er zijn algemene adviezen, maar jouw verloskundige zal misschien iets anders met je afspreken als de situatie daarom vraagt. Geen lichaam, geen mens en geen zwangerschap is hetzelfde. Ga dus niet af op wat er staat op het internet, maar bespreek met jouw verloskundige wanneer het wel en niet verstandig of nodig is om te bellen voor jou.

Tip 10: Bereid je voor op de eerste 24 uur met een baby

Na de bevalling vertrekken de verloskundige en de kraamverzorgende. Of je gaat naar huis vanuit het ziekenhuis. Dan is je de bevalling achter de rug en ben je thuis met een baby. Uiteraard krijg je van de zorgverleners informatie over de verzorging van jezelf en de baby, maar het is ook fijn als je zelf weet wat je kunt verwachten, wie je kan bellen als je hulp nodig hebt en welke dingen wel of niet normaal zijn. Je kunt je voorbereiden op een manier die bij je past. Er zijn genoeg boeken, podcasts, cursussen en informatieve folders van het kraam- of consultatiebureau.

Lees meer over de eerste weken met je baby

Bronnen

  • KNOV (2024). Handreiking Omgaan met baringspijn

Gebaseerd op

verloskundige kennis, ervaring en expertise.

Gerelateerde artikelen