Tijdens de bevalling maak je endorfines aan. Dit zijn signaalstoffen in je hersenen, die de pijn van de weeën verminderen. Ook kan je veel zelf doen om met de pijn om te gaan. Daarnaast zijn er medicijnen die bij bevallingspijn worden gebruikt, zoals de ruggenprik. Hier vind je informatie over de voor- en nadelen van de verschillende soorten pijnmedicatie.
Pijn tijdens de bevalling komt vooral door de weeën. De baarmoeder is een spier, die tijdens een wee samentrekt. Dit lijkt op een kramp: de pijn neemt toe, houdt even aan en zakt dan weer af. Dan ontspant de baarmoeder een paar minuten, tot de volgende wee. Door de samentrekkingen en de druk van het hoofdje van de baby gaat de baarmoedermond open. Daarna zorgen de samentrekkingen samen met de persdrang voor de geboorte. De pijn tijdens een wee kan komen door:
Bevallingspijn betekent niet dat er iets mis is of dat je in gevaar bent, zoals pijn bij een ziekte of een ongeluk. De pijn past bij wat je lichaam doet om de geboorte van de baby mogelijk te maken. Daarbij maak je ook stoffen aan die helpen tegen de pijn: endorfines.
Het kan helpen om te onthouden dat bevallingspijn geen teken van gevaar is. Het is functionele pijn. De pijn van de weeën geeft aan dat je het beste naar een veilige plek kan gaan, met mensen die jou kunnen steunen. Ook komen er door de pijn hormonen vrij die de bevalling helpen. Als je zo naar de pijn kan kijken, kan het makkelijker zijn om ermee om te gaan.
Er zijn verschillende manieren om pijn tijdens de bevalling te verlichten met medicatie, zoals:
Pijnmedicatie bij de bevalling kan je alleen krijgen in het ziekenhuis. Je bevalling wordt dan verder begeleid door een klinisch verloskundige of een gynaecoloog. Daarnaast hebben de medicijnen verschillende bijwerkingen. Die kunnen invloed hebben op hoe de bevalling verdergaat en op hoe het na de geboorte gaat met jou en je baby. Pijnbestrijding met medicijnen is over het algemeen veilig voor de baby.
Behalve pijnmedicatie zijn er ook andere opties die kunnen helpen bij de pijn van een bevalling:
Hier kan je lezen wat je allemaal zelf kan doen om met bevallingspijn om te gaan
Vragen over pijnbestrijding kan je altijd stellen aan je verloskundige. Rond week 30-36 van de zwangerschap bespreken jullie samen je wensen voor de bevalling en de opties voor pijnmedicatie. Je krijgt de tijd om hierover na te denken en aan te geven wat je zou willen. Bijvoorbeeld of je liever wel of geen pijnmedicatie wilt, en welke optie je voorkeur heeft als je kiest voor medicatie.
Er zijn veel dingen die je kunt doen bij pijn tijdens je bevalling. De keuzehulp van Thuisarts.nl geeft daar informatie over. En helpt je nadenken over wat jij belangrijk vindt voor jezelf en je baby.