Tijdens de zwangerschap kan je voorweeën krijgen. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Ze zorgen er niet voor dat de baarmoedermond opengaat (ontsluiting), zoals tijdens de bevalling. Voorweeën komen onregelmatig en gaan na een tijdje weer over. Meestal doen ze geen pijn, maar het kan wel gevoelig zijn in je onderbuik en je liezen. Vooral in de laatste weken van je zwangerschap komen voorweeën voor. Voorweeën worden ook wel oefenweeën, harde buiken of Braxton Hicks-weeën genoemd. Ze kunnen de baarmoeder voorbereiden op de weeën van de bevalling.
Voorweeën zijn onregelmatige, korte samentrekkingen van de baarmoeder. Je kan daarbij een zeurend gevoel hebben in je buik, onderbuik of liezen. Dit lijkt op menstruatiepijn. De voorweeën gaan vaak weer over als je je lichaam ontspant. Bijvoorbeeld na een warme douche of als je gaat liggen.
Weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond opengaat en dat je gaat bevallen. Dit noem je ontsluiting. Tijdens een wee trekt de baarmoeder krachtig samen. Weeën zijn vaak pijnlijk en komen regelmatig. Vaak worden ze na een tijd sterker en duren ze langer. Veel vrouwen moeten zich op de weeën concentreren. Ze moeten ze wegzuchten om ermee om te gaan.
Tijdens voorweeën spant de baarmoeder zich aan, maar er komt geen ontsluiting. Voorweeën zijn vaak niet pijnlijk, maar kunnen wel ongemakkelijk of vervelend voelen. Ze komen onregelmatig en verdwijnen wanneer je lichaam ontspant. Voorweeën kunnen de ontsluiting wel voorbereiden. Ze helpen dan bij het zachter en korter worden van de baarmoedermond.
De verschillen tussen weeën en voorweeën op een rijtje:
Meestal krijgen vrouwen voorweeën aan het einde van de zwangerschap. Maar je kan ze al hebben vanaf week dertien (het tweede trimester). Niet alle zwangeren hebben voorweeën. Sommigen hebben er wekenlang veel last van, anderen hebben hun hele zwangerschap geen voorwee gevoeld.
Voorweeën nemen vaak af bij ontspanning en warmte. Als je last hebt van voorweeën dan kan je het volgende doen:
Voorweeën kunnen een teken zijn dat je lichaam om rust vraagt. Vooral na een drukke dag. Het kan verstandig zijn om bijvoorbeeld minder uren te gaan werken of thuis wat rustiger aan te doen.
Je kan door verschillende oorzaken voorweeën krijgen:
Twijfel je of je voorweeën of weeën voelt? Of maak je je zorgen? Dan kan je je verloskundige bellen. Bel altijd zo snel mogelijk je verloskundige als je ook bloed of vocht verliest of je baby minder voelt bewegen.
Verloskundige kennis en expertise.