Stuitligging: de baby ligt met de billen naar beneden

Zwangerschap
Bevalling
Illustratie van stuitligging

In het kort

In het begin van de zwangerschap is het normaal dat je baby vaak van positie verandert. Er is dan nog veel ruimte in je baarmoeder, waardoor je baby makkelijk kan bewegen. Later in de zwangerschap ligt je baby meestal met het hoofd naar beneden. Ligt je baby met de billen of voeten naar beneden? Dan noemen we dat een stuitligging. 

Wat is een stuitligging?

De meeste baby's liggen tegen het einde van de zwangerschap met het hoofd naar beneden. Dit heet een hoofdligging. Het kan ook zo zijn dat de billen of benen naar beneden liggen. Dat noemen we een stuitligging. Vroeg in de zwangerschap is dit normaal. 
 
Aan het einde van de zwangerschap liggen baby’s steeds minder vaak in stuitligging. De baby wordt groter, terwijl de baarmoeder minder hard meegroeit. Daardoor heeft de baby steeds minder ruimte om te draaien. De meeste baby’s liggen uiteindelijk met het hoofd naar beneden. Bij 36 weken liggen nog 3-4 van de 100 baby’s niet met het hoofd naar beneden. 

Welke soorten stuitligging zijn er?

Bij een stuitligging is de stuit van de baby (de billen) het diepst ingedaald in het bekken. Er zijn verschillende soorten stuitligging:  

  • Volkomen stuitligging: beide benen liggen gebogen.
  • Onvolkomen stuitligging: beide benen liggen omhoog.
  • Half-onvolkomen stuitligging: één been ligt gebogen en het andere been ligt omhoog. 

Een baby kan ook met de voeten onder de billen liggen of overdwars in de buik. In deze beide gevallen is een vaginale geboorte niet mogelijk. Maar de positie van benen en voeten kan soms per dag wisselen. 

Hoe vaak komt een stuitligging voor?

Bij Rond 37 weken liggen 3-4 van de 100 baby’s niet met het hoofd naar beneden. Eerder in de zwangerschap heeft de baby meer ruimte en komt een stuitligging vaker voor.

Wat betekent een stuitligging voor jou en je baby?

Tijdens de zwangerschap maakt het niet uit hoe de baby in de buik ligt. Tijdens de bevalling heeft een hoofdligging de voorkeur. Een vaginale geboorte van een baby in stuitligging geeft meer uitdagingen en hierdoor is de kans op medische handelingen of ingrepen ook iets groter. Daarom is het streven dat een baby tijdens de geboorte met het hoofd beneden ligt. 

Welke keuzes heb je bij een stuitligging?

Wanneer je baby aan het eind van de zwangerschap in stuit ligt, kan je kiezen voor een uitwendige versie. Daarbij probeert een verloskundige of een gynaecoloog de baby met de handen via de buitenkant van de buik te draaien, zodat het hoofd naar beneden komt te liggen. Een uitwendige versie vindt meestal plaats vanaf de 36e week. In sommige ziekenhuizen gebruiken ze daarbij medicijnen om de baarmoeder te laten ontspannen. Daardoor kan het draaien soms makkelijker gaan, maar het is niet altijd nodig. Je krijgt informatie over de voor- en nadelen.

Moxa en Spinning Babies

Er zijn dingen die je zelf kan doen, die misschien zouden kunnen helpen om de baby te laten draaien. Bij de Spinning Babies methode leer je houdingen voor meer ontspanning en ruimte in je buik en bekken. Dit zou het mogelijkmakkelijker voor de baby kunnen maken om te draaien. Bij moxa-therapie worden acupunctuurpunten verwarmd, om het draaien te stimuleren. Naar beide methodes is nog weinig onderzoek gedaan. 

Wanneer deze methodes niet lukken, of wanneer je dit niet wil proberen, kan je ook afwachten. Heel soms draait een baby ook na 36 weken nog vanzelf. 

Door een kindje te draaien van stuitligging naar hoofdligging, heb je meer kans op een vaginale geboorte. Dit kan een keizersnede of andere ingrepen voorkomen. Een keizersnede is een grote operatie, die meer kans geeft op problemen voor de moeder en voor een eventuele volgende zwangerschap. 

Je opties bij stuitligging op een rijtje

Hoe kan de verloskundige je helpen als je baby in stuit ligt?

Wanneer een stuitligging is vastgesteld, neemt je verloskundige of gynaecoloog de keuzes die je hebt met je door. Jullie bespreken samen de voor- en nadelen van elke optie. Daardoor kan je zelf besluiten wat jouw voorkeur heeft. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een draaipoging (versie) naar een hoofdligging.  

Blijft de baby in stuit liggen, dan is het advies om te bevallen in het ziekenhuis, met een gynaecoloog. Je kan vaginaal bevallen van een kindje in stuitligging, of kiezen voor een keizersnede. Je verloskundige begeleidt je bij het maken van je keuze.  

Bronnen