Borstontsteking

Na de geboorte
Baby drinkt melk uit de borstBron: Lievelingfotografie

In het kort

Je kan een borstontsteking krijgen als de melk in je borst niet goed doorstroomt. Bijvoorbeeld doordat een melkkanaaltje dicht zit. Je borst kan dan pijn doen, dikker en warmer zijn. Soms voel je een bult in je borst. Ook kan je koorts hebben. 

Hoe merk je dat je een borstontsteking krijgt?

Heb je na het voeden een beurs gevoel in je borst? Dat kan het eerste signaal zijn dat er te veel druk op het weefsel in je borst staat. Er kan dan een ontsteking ontstaan. Krijg je koorts, spierpijn of een grieperig gevoel, dan heb je waarschijnlijk een borstontsteking. Op Thuisarts.nl lees je meer over wat dit is en welke behandelingen mogelijk zijn. Krijg je een (beginnende) borstontsteking in je kraamtijd, bespreek dit dan ook met de kraamverzorgende en je verloskundige.

Lees meer over een borstontsteking op Thuisarts.nl 

Wat kan de verloskundige doen bij borstontsteking?

De verloskundige kan je uitleg en tips geven over borstvoeding in de eerste weken na de bevalling. Net als de kraamverzorgende kan de verloskundige ook meekijken met een voeding. Bijvoorbeeld hoe je baby aanhapt en drinkt. Ook kan de verloskundige verschillende voedingshoudingen uitleggen. Soms krijg je het advies om contact op te nemen met een lactatiekundige.

Een lactatiekundige is een expert in borstvoeding, die bij je thuis kan langskomen. Ze kijkt hoe de borstvoeding gaat, geeft advies en denkt mee over oplossingen als er problemen met de borstvoeding zijn. Een afspraak met een lactatiekundige wordt niet altijd (helemaal) vergoed door de zorgverzekering. Je kan bij jouw verzekeraar navragen of de lactatiekundige wordt vergoed. Of je kan dit opzoeken in de polisvoorwaarden.  

Wat kan je zelf doen tegen borstontsteking?

Denk je dat je een borstontsteking hebt? Probeer dan deze tips: 

  • Blijf je baby borstvoeding geven. Kolven mag ook.
  • Voor en tijdens de voeding kan je een warme doek op de borst leggen. De melk stroomt dan beter door.
  • Leg na de voeding een koude doek of een zakje ijsblokjes op je borst. Zorg ervoor dat er iets tussen je huid en het ijs zit, zoals een theedoek.
  • Haal de koude doek er weer op tijd af: een half uur voor de volgende voeding. Dan worden je borsten weer warm genoeg voor de volgende voeding.
  • Je kan een paracetamol nemen tegen de pijn.  

Heb je de adviezen gevolgd en zijn je klachten na 24 uur niet minder? Of heb je koorts of een tepelkloof? Neem dan contact op met je huisarts. Je hebt dan meestal medicijnen nodig tegen bacteriĆ«n (antibiotica). Ga tegelijkertijd door met de adviezen tot je klachten over zijn. 

Gebaseerd op

informatie van Thuisarts.nl

Gerelateerde artikelen

Meer lezen