Je kunt zwanger worden als je vrijt vlak voor of net na de eisprong. Je hebt kans op een zwangerschap als jouw eicel na het vrijen samensmelt met een zaadcel. Niet elke vrijpartij draait uit op een zwangerschap, zelfs niet als je seks hebt op het juiste moment. Ook als je normaal vruchtbaar bent kan het even duren voordat je zwanger bent. Dat is normaal. Probeer je al een tijdje om zwanger te worden en lukt het niet? Dan kan dat een andere lading geven aan seks. Blijf hierover praten met je partner. Wil je je goed voorbereiden op een zwangerschap, heb je vragen over stoppen met anticonceptie of wil je gewoon weten hoe het ook alweer zat met zwanger worden? Maak dan een afspraak met een verloskundige. De meeste praktijken hebben een kinderwensspreekuur.
Wil je graag zwanger worden? Dan is het verstandig om je maandelijkse cyclus en je eisprong (ovulatie) in het bijzonder in de gaten te houden. De eisprong is het moment waarop een eicel vrijkomt. In de 2 tot 3 dagen vóór je eisprong en de paar uur erna ben je het meest vruchtbaar. Wanneer je ovulatie plaatsvindt, verschilt per persoon en per menstruatiecyclus.
Over het algemeen geldt dat een menstruatiecyclus ongeveer 28 dagen duurt. Je eisprong vindt dan plaats rond dag 14. Maar elk lichaam is anders. Misschien is jouw cyclus langer of korter of is jouw eisprong op een andere dag dan precies halverwege de maand. Er zijn ook handige apps waarin je allerlei gegevens kunt bijhouden over je menstruatie en eventuele klachten of lichamelijke veranderingen die je opmerkt. Vaak geeft zo’n app ook een idee van wanneer je vruchtbaar bent. Dit is niet altijd even betrouwbaar. Een app kan niet in jouw lichaam kijken. Wil je weten wanneer je eisprong is? Dan kan je zelf ovulatietesten doen. Die geven door middel van een urinetest aan of je eisprong eraan komt. Ze lijken een beetje op zwangerschapstesten, maar ze reageren op een ander hormoon.
Voor sperma is er geen ideale tijd om te vrijen om zwanger te worden. Wel is de kwaliteit van het zaad het beste als je eens in de twee tot vijf dagen klaarkomt.
Er is niet veel bekend over welke standjes de kans op zwangerschap verhogen. Er zijn wel vermoedens. Als de penis dieper komt, lijkt er bijvoorbeeld een grotere kans op bevruchting te zijn. Dat gebeurt vooral bij standjes waarbij de penis achterlangs komt, zoals op je zij of op handen en knieën. Het is niet bewezen dat het helpt om na de seks even te blijven liggen, maar het kan ook geen kwaad. Je kunt je benen hierbij omhooghouden, maar ook hiervan weten we niet of en hoe goed het werkt.
Gebruiken jij en je partner glijmiddel tijdens de seks? Sommige middelen hebben zaaddodende eigenschappen. Het gebruik ervan maakt de kans op een zwangerschap dan lager. Kies dus voor een glijmiddel dat geen invloed heeft op de zaadkwaliteit of laat het middel tijdelijk achterwege.
Er kunnen verschillende redenen voor seks zijn, zoals lust en zin hebben, verbondenheid voelen en voortplanting. Probeer je zwanger te worden, maar lukt het niet gelijk? Dat is heel normaal. Toch kan het binnen je relatie leiden tot spanning en misschien het gevoel dat je ‘moet’ vrijen. Met deze tips zorg je dat seks leuk blijft:
Het belangrijkste is om met elkaar in gesprek te blijven. Laat je partner weten hoe jij je voelt en waar je behoefte aan hebt. Neem als dat nodig is ook contact op met een deskundige, zoals een gespecialiseerde verloskundige of seksuoloog. Die kan jullie tips en advies geven.
Als je zwanger wilt worden, bestaat de kans dat jullie seks op een gegeven moment niet meer spontaan of intiem voelt. In dat geval kunnen jullie die intimiteit op een andere manier zoeken. Communicatie over jullie verwachtingen en verlangens is het allerbelangrijkst. Vergeet ook niet om buiten de vruchtbare periode ook gewoon te blijven vrijen. Zo associeer je het niet alleen met zwanger worden en blijft het spontaan en leuk.
Het komt heel vaak voor dat je niet na de eerste keer proberen zwanger bent. Na een half jaar proberen zijn 7 van de 10 vrouwen zwanger, na een jaar zijn 8 van de 10 vrouwen zwanger. Probeer je het al langer dan een jaar, dan kom je in aanmerking voor een vruchtbaarheidstraject. Dat wordt ook wel een fertiliteitstraject genoemd. Er wordt dan eerst gekeken of er een oorzaak gevonden kan worden voor het feit dat zwanger worden nog niet gelukt is. Samen met een specialist ga je dan in overleg over een oplossing.
Zit je in een fertiliteitstraject, dan kan het lastig zijn om seks fijn te houden. De druk loopt flink op in vruchtbare periodes. Blijf goed communiceren met je partner. Laat weten hoe je je voelt en wat je verlangens zijn. Zorg ervoor dat jullie fysieke contact niet alleen om bevruchting draait. Is er een vruchtbaar moment, maar heeft één van jullie geen zin? Ga dan niet over je grens heen.
Een verloskundige kan je advies geven als je zwanger wilt worden. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een ‘preconceptioneel consult’. Dat is een speciaal kinderwensspreekuur waar je onder andere tips krijgt over hoe je de kans op bevruchting kan vergroten. Je krijgt dan advies over je leefstijl, die van je partner en andere zaken die invloed kunnen hebben op jullie vruchtbaarheid. Als het nodig is kan je huisarts of verloskundige je doorverwijzen naar een fertiliteitspoli. Dat is een kliniek waar je terecht kan als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Ik wil zwanger worden | Thuisarts.nl. (2021, September 28). https://www.thuisarts.nl/zwanger-worden/ik-wil-zwanger-worden
Zwanger worden? Houd hier dan rekening mee - Seksualiteit. (2021, October 12). Seksualiteit. https://seksualiteit.nl/onderwerpen/zwangerschap/zwanger-worden/
verloskundige kennis, ervaring en expertise.