Ben je zwanger? Deze symptomen kan je merken

Zwangerschap

In het kort

Zodra je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Daar zorgen je hormonen voor. Je bent overtijd, wat betekent dat je niet ongesteld bent geworden. Maar er zijn ook veel andere kenmerken, zoals misselijkheid. Dit noem je zwangerschapssymptomen. Sommige zijn heel duidelijk, net als je groeiende buik als je langer zwanger bent. Andere merk je minder. Welke symptomen je krijgt en hoe je ze ervaart, verschilt per vrouw. Heb je symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap? Dan kan je een zwangerschapstest doen om zekerheid te krijgen. 

Wanneer ben je overtijd? 

Als je zwanger bent, is overtijd zijn vaak een van de eerste en duidelijkste symptomen (kenmerken). Overtijd zijn betekent dat je niet ongesteld wordt op de dag dat je dit zou verwachten. Je menstruatie blijft uit, zeggen ze ook wel.  

Dit symptoom is vooral betrouwbaar als je een regelmatige cyclus hebt. Dat betekent dat je menstruatie (ongesteldheid) altijd na ongeveer hetzelfde aantal dagen begint. Rond dezelfde tijd van de maand, dus. Je telt de menstruatiecyclus vanaf de dag dat je ongesteld wordt. Word je bijvoorbeeld elke keer na 26 dagen weer ongesteld? Dan heb je een regelmatige cyclus. Word je na 26 dagen niet ongesteld, dan ben je overtijd. Als je denkt dat je zwanger zou kunnen zijn, kan je een zwangerschapstest doen. 

Bij een onregelmatige cyclus verschilt het aantal dagen tussen je menstruaties elke keer. Je weet dan niet precies op welke dag je ongesteld moet worden. Daardoor is het ook moeilijker om te weten wanneer je menstruatie uitblijft. Je kan dan ook letten op andere kenmerken. Heb je bijvoorbeeld ovulatietesten gebruikt om te weten wanneer je eisprong was? En had je op de dagen rond je eisprong seks zonder voorbehoedsmiddel? Dan zou je zwanger kunnen zijn als je 14 dagen later niet ongesteld wordt.  

Er kunnen ook andere oorzaken zijn waarom je niet ongesteld wordt, zoals stress. Een zwangerschapstest is een betrouwbare manier om te weten of je zwanger bent.

Veel voorkomende symptomen

Er zijn veel symptomen (kenmerken) die kunnen betekenen dat je zwanger bent. Als je het zeker wilt weten, kan je een zwangerschapstest doen. Deze is betrouwbaar vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden.  

Niet alle zwangeren krijgen dezelfde symptomen. Sommige zijn ook duidelijker te herkennen dan andere. Je kan er tijdelijk last van hebben, of de hele zwangerschap. En sommige vrouwen merken er weinig van. Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapssymptomen. 

Niet ongesteld (overtijd) 

Niet ongesteld worden is vaak het eerste en duidelijkste teken dat je zwanger bent. Vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden, kan je een zwangerschapstest doen. Weet je niet precies wanneer deze dag is, en is de test negatief (dit betekent: niet zwanger)? Dan kan je een aantal dagen later nog eens een test doen.  

Misselijkheid en overgeven 

Vaak wordt dit ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd, maar je kan er elk moment van de dag last van hebben. De misselijkheid komt door het zwangerschapshormoon hCG. Daarvan krijg je vanaf de bevruchting steeds meer in je lichaam. 

Tips bij misselijkheid: 

  • Eet kleine porties verspreid over de dag. 
  • Neem een cracker voordat je 's ochtends opstaat. 
  • Drink gemberthee of gebruik gembercapsules.  
  • Vermijd geuren en eten waar je misselijk van wordt. 
  • Eet voedsel waar je trek in hebt of dat je kan verdragen. 

De misselijkheid gaat meestal over na de 12e week, omdat het hCG-hormoon dan weer daalt. Ben je zo misselijk dat je de normale dagelijkse dingen niet meer kan doen? Dan kan je bellen met je verloskundige of huisarts. Zij kunnen advies geven. 

Gevoelige borsten

Vanaf het begin van de zwangerschap kunnen je borsten gespannen en gevoelig zijn. Ook kunnen ze groter worden. Je hormonen zorgen ervoor dat er melkklieren groeien in je borsten en dat ze meer doorbloed zijn. Zo bereidt je lichaam zich vanaf het begin van de zwangerschap al voor op het geven van borstvoeding.  

Andere huid 

Je krijgt meer pigment in je huid als je zwanger bent. Pigment is de stof die je huid kleur geeft. Vooral rond je navel, tepels en borsten, schaamlippen en in je gezicht kan je huid donkerder worden.   

Vermoeidheid 

Veel vrouwen voelen zich extreem vermoeid als ze zwanger zijn. Je lichaam werkt hard om de groei van de baby mogelijk te maken. Dat kost veel energie. Ook slaap je minder diep door de hormonen. Hierdoor kan je vaker behoefte hebben om te rusten. 

Verstopping en opgeblazen gevoel 

Het hormoon progesteron zorgt er tijdens de zwangerschap voor dat je darmen langzamer werken. Daardoor kan je een opgeblazen gevoel hebben. Ook kan je last krijgen van obstipatie (verstopping, moeilijk kunnen poepen).  

Hoofdpijn 

Als je zwanger bent, kan je last hebben van hoofdpijn. Dit komt vaak door andere symptomen van de zwangerschap, zoals misselijkheid en vermoeidheid. 

Vaker plassen 

Je blaas zit naast je baarmoeder. Doordat je baarmoeder groeit, drukt die tegen je blaas. Je hebt dan eerder het gevoel dat je blaas vol is. Vaker moeten plassen komt ook doordat je lichaam meer bloed aanmaakt als je zwanger bent. In je bloed zit vocht, dat via je nieren in je blaas terechtkomt.    

Stemmingswisselingen 

Je hormonen hebben invloed op je stemming. Doordat je hormonen erg veranderen als je zwanger bent, kan je ook anders reageren dan normaal. Je bent bijvoorbeeld sneller emotioneel of geïrriteerd.  

Kan je zwanger zijn zonder dat je het merkt?

Geeft de zwangerschapstest aan dat je zwanger bent, maar merk je er bijna niks van? Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Elk lichaam reageert anders op een zwangerschap. Daarom kan het voor jouw lichaam normaal zijn om weinig of geen symptomen te hebben.  

Zolang je geen helderrood bloedverlies hebt, tegelijk met buikkrampen alsof je ongesteld bent, kan je ervan uitgaan dat alles in orde is. 

Als je een positieve zwangerschapstest hebt, kan je een afspraak maken bij een verloskundige. Die plant een eerste echo in. Daarop is met zekerheid te zien of je zwanger bent en hoelang.  

Bronnen

 

Gebaseerd op

Verloskundige kennis en expertise. 

Gerelateerde artikelen