Als je zwanger bent of probeert zwanger te worden, mag je onder werktijd naar de verloskundige of gynaecoloog. Je salaris moet gewoon worden doorbetaald.
Als je zwanger bent, moet je geregeld naar de verloskundige of gynaecoloog voor controles, onderzoeken of echo’s. Vaak kun je deze afspraken niet buiten werktijd plannen, maar hoe combineer je dat met je werkdag?
Gelukkig is in de Arbeidstijdenwet wettelijk vastgelegd hoe je dit kunt combineren. Volgens deze wet heb je het recht om naar afspraken met je verloskundige of gynaecoloog te gaan tijdens werktijd. Je werkgever mag dit niet weigeren en moet je salaris gewoon doorbetalen, zelfs voor de reistijd die je nodig hebt.
Zit jij in een medisch traject om zwanger te worden? Vaak weet je pas kort van tevoren wanneer je een afspraak voor een onderzoek of behandeling hebt, omdat dit afhankelijk is van je menstruatiecyclus. Dit kan onhandig zijn voor je eigen planning, maar ook voor die van je werkgever.
In de Wet Arbeid en Zorg staat uitgelegd dat je recht hebt op betaald verlof bij een ‘spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek’. Hieronder valt ook jouw vruchtbaarheidsbehandeling die je pas kort van tevoren kunt plannen. Dat betekent dat je tijdens werktijd naar je afspraak mag gaan en dat je werkgever je salaris gewoon moet doorbetalen.
Houd er wel rekening mee dat het verlof alleen geldt voor de afspraak of behandeling zelf. Het geldt niet voor de uren of zelfs dagen daarna waarin je mogelijk buikpijn hebt of emotioneel en moe bent.
Natuurlijk wil je als partner graag zo veel mogelijk ondersteuning kunnen geven, zowel bij een zwangerschap als bij een vruchtbaarheidstraject. Je mag verlof opnemen voor ‘noodzakelijke begeleiding’, maar wat hieronder valt is niet precies vastgelegd. Je kunt hier het beste met je werkgever afspraken over maken.
Als partner in een vruchtbaarheidstraject heb je hetzelfde recht op betaald verlof bij een ‘spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek’. Dat geldt bijvoorbeeld als jouw aanwezigheid als mannelijk partner vereist is bij een behandeling die aan je cyclus gebonden is (en daardoor moeilijk te plannen).
Het kan spannend zijn om met je werkgever te praten, want zoiets persoonlijks als je kinderwens bespreek je niet iedere dag op werk. Je bent ook niet verplicht om dit te delen. Wanneer je er wel voor kiest om het te delen, kan je werkgever rekening houden met je situatie. Als je werkgever weet dat je zwanger bent of in een vruchtbaarheidstraject zit, zal die beter begrijpen dat je af en toe weg moet voor afspraken.
Tot 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat ben je niet verplicht aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Maar pas nadat je hebt verteld dat je zwanger bent, heb je recht op de wettelijke bescherming rondom werken, zwangerschap en bevalling. Dat geldt ook voor het inplannen van afspraken bij de verloskundige of gynaecoloog onder werktijd. Het is daarom in de meeste situaties verstandig om niet te lang te wachten met het vertellen, zeker als je een beroep hebt waarin je risico’s loopt.
Het liefst voel jij je gesteund door je werkgever, maar dit is lang niet altijd het geval. Word jij op je werk benadeeld vanwege je kinderwens, zwangerschap of ouderschap? Dan heb je te maken met zwangerschapsdiscriminatie.
Bezoek verloskundige of gynaecoloog tijdens zwangerschap - FNV. (z.d.). https://www.fnv.nl/werk-inkomen/zwanger-ouderschap/bezoek-verloskundige-gynaecoloog-zwangerschap
Ministerie van Algemene Zaken. (2023, 26 oktober). Hoe zit het met mijn rechten op aangepast werk, aangepaste werktijden en verlof tijdens en na mijn zwangerschap? Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsomstandigheden/vraag-en-antwoord/rechten-op-aangepast-werk-aangepaste-werktijden-en-verlof-tijdens-en-na-mijn-zwangerschap
Wetten.nl - Regeling - Wet arbeid en zorg - BWBR0013008. (z.d.). https://wetten.overheid.nl/BWBR0013008/
Freya. (2015, 13 december). Vruchtbaarheidsbehandelingen en werk - Freya. https://www.freya.nl/kinderwens/omgaan-met-de-omgeving/vruchtbaarheidsbehandelingen-en-werk/
informatie van de Rijksoverheid en de FNV.