Pethidine is een verdovingsmiddel. Je krijgt het via een prik in je bil of je bovenbeen. In Nederland wordt pethidine alleen nog gebruikt in de vroege fase van de bevalling.
Pethidine is een opioïde. Je kan het vergelijken met morfine. Je krijgt het via een prik in je bil of je bovenbeen. Het hangt van je gewicht af hoeveel je krijgt. Het werkt na ongeveer vijftien minuten en de werking duurt twee tot vier uur. Pethidine vermindert de ergste pijn van de weeën en helpt je ontspannen tussen de weeën door. Soms val je dan even in slaap. Pethidine kan via de placenta ook bij de baby terechtkomen. Daarom word je aangesloten op het ctg-apparaat. Dit controleert de hartslag van de baby.
Dit zijn de voordelen van pethidine:
Dit zijn de mogelijke nadelen van pethidine:
Je kan ervoor kiezen om natuurlijke manieren toe te passen die kunnen helpen tegen de bevallingspijn. Zoals het bevalbad, douchen en bewegen. Of je partner kan met de handen tegen je onderrug en bekken duwen en je masseren. Hier vind je alle natuurlijke opties op een rij. Andere medicatie die je kan kiezen is een ruggenprik.
Pethidine komt via de placenta ook bij je baby terecht. Na de geboorte duurt het drie tot zes dagen tot de pethidine uit het lichaam van je baby is. Door de pethidine kan je baby suf of slaperig zijn. Soms is er extra hulp nodig bij het ademen, of aanvullende medicatie. Door de sufheid kan een baby soms minder goed de borst vinden en zuigen, wat de borstvoeding lastiger maakt.