Remifentanil is een soort morfine. Je krijgt dit via een infuus. Aan het infuus zit een pompje, waarmee je jezelf morfine kan toedienen. Het wordt ook wel het morfinepompje genoemd.
Remifentanil is een soort morfine. Je krijgt dit via een infuus in je hand. Aan het infuus zit een pompje met een knop, waarmee je jezelf remifentanil toedient. Je krijgt eerst uitleg hoe je het pompje moet gebruiken en hoeveel morfine is toegestaan. De pomp is zo ingesteld dat je niet vaker dan één keer per drie minuten op de knop kan drukken. Daardoor kan je jezelf niet te veel remifentanil toedienen.
Remifentanil werkt kalmerend en vermindert de scherpte van de pijn. Het neemt de pijn niet helemaal weg. De verdoving kan via de placenta ook bij de baby terechtkomen. Daarom word je aangesloten op het ctg-apparaat, dat de hartslag van de baby controleert. Ook jouw zuurstofgehalte, hartslag en bloeddruk worden gecontroleerd.
Remifentanil is een alternatief voor een ruggenprik. Het is vooral geschikt als de verwachting is dat je binnen twee tot vier uur gaat persen, dus vanaf zes tot acht centimeter ontsluiting.
Dit zijn de voordelen van remifentanil:
Dit zijn de mogelijke nadelen van remifentanil:
Je kan ervoor kiezen om natuurlijke manieren toe te passen die kunnen helpen tegen de bevallingspijn. Zoals het bevalbad, douchen en bewegen. Of je partner kan met de handen tegen je onderrug en bekken duwen en je masseren. Hier vind je alle natuurlijke opties op een rij. Behalve remifentanil zijn er ook andere medicijnen tegen bevallingspijn, zoals een ruggenprik of lachgas.
Als je vlak voor de geboorte remifentanil krijgt, kan je baby soms suf ter wereld komen. Je baby kan dan ook extra hulp nodig hebben bij de eerste ademhaling.