Drugs

Alle fases
Drugs

In het kort

Het gebruik van drugs kan de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Verder kan het schadelijk zijn voor de zwangerschap en de ontwikkeling van je (ongeboren) baby. Via de placenta en de borstvoeding kunnen drugs bij je baby terechtkomen. Ook kun je je onder invloed van drugs anders gedragen, wat gevolgen kan hebben voor het zorgen voor je baby.  

Wat zijn drugs?

Drugs is een naam voor allerlei middelen die de hersenen beïnvloeden. Deze middelen kunnen je energiegevoel vermeerderen of verminderen en je bewustzijn veranderen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je minder alert bent of de werkelijkheid anders ervaart dan wanneer je nuchter bent. Je kunt verslaafd raken aan een middel: je bent er dan afhankelijk van en blijft het gebruiken, ook al leidt het tot problemen. 

Voorbeelden van drugs zijn: alcohol, cocaïne, designerdrugs, paddo's (ook druppels), ayahuasca, lachgas, oxycodon, speed, wiet, fentanyl en xtc. 

Het gebruik van drugs kan schadelijk zijn voor de zwangerschap en de ontwikkeling van de (ongeboren) baby. Ook kan het (ernstige) risico's met zich meebrengen wanneer je drugs gebruikt terwijl je voor een baby zorgt. Wat de invloed is, hangt af van het soort drug, de hoeveelheid die je gebruikt, wanneer je het gebruikt en hoe vaak je dit doet.

Wat zijn risico’s van drugs bij de bevruchting?

Sommige drugs hebben een schadelijke invloed op de kwaliteit van een eicel en/of zaadcel. Ook kan drugsgebruik het slijmvlies van de baarmoeder beïnvloeden. Het kan hierdoor moeilijker zijn om zwanger te worden. Het meest veilige advies is om drie maanden te wachten met zwanger worden nadat beide biologische ouders zijn gestopt met drugs. Je vindt informatie per middel op Drugsinfo.nl.  

Als je rondom de bevruchting drugs hebt gebruikt, is het goed om dit aan je verloskundige te vertellen. Samen kun je dan bespreken of er een verhoogd risico is, of onderzocht kan worden welke gevolgen dit voor jou heeft en welke keuzes je kan maken. 

Wat zijn de risico’s van drugsgebruik tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap ontwikkelt zich vanuit de bevruchte eicel een kind. In de eerste weken worden alle organen aangelegd, later in de zwangerschap groeit een baby veel. Ook is er dan nog een grote ontwikkeling van de hersenen. Drugsgebruik vormt een risico omdat drugs vanuit het bloed van de moeder via de placenta bij de baby terechtkomen. Dit kan leiden tot een miskraam, maar ook tot een verstoorde ontwikkeling van organen, zoals het hart of de hersenen. De specifieke risico's per middel vind je op Drugsinfo.nl.  

Gebruik je tijdens de zwangerschap drugs, dan is het goed om dit aan je verloskundige te vertellen. Samen kun je dan bespreken of er een verhoogd risico is, of onderzocht kan worden of dit bij jou speelt en welke keuzes je kunt maken. 

Wat zijn risico's van drugsgebruik tijdens het zorgen voor je baby en de borstvoeding?

Zorgen voor je baby

Doordat drugs je hersenen beïnvloeden, verandert ook je gedrag wanneer je drugs hebt gebruikt. Je bent bijvoorbeeld minder opmerkzaam of je reageert anders dan normaal. Daarom is het advies om geen drugs te gebruiken wanneer je voor een kind zorgt. Ook is het erg belangrijk dat je kind geen alcohol of drugs binnenkrijgt en er niet mee in aanraking kan komen. Ben je verslaafd aan drugs? Dan kan het heel moeilijk zijn om genoeg aandacht voor je baby op te brengen. Een verslaving maakt zorgen voor een baby ingewikkeld en risicovol. 

Het hoeft niet altijd direct negatieve gevolgen voor je kind te hebben als je een keer drugs hebt gebruikt. Vraag je je af welke invloed jouw drugsgebruik heeft (gehad) op het zorgen voor je baby, vraag dan advies bij het consultatiebureau of de huisarts. Samen kun je dan bespreken of je je terecht zorgen maakt en wat jou en je gezin kan ondersteunen in jouw situatie. 

Borstvoeding 

Hoewel nog niet alles bekend is over het gebruik van drugs, is wel duidelijk dat sommige middelen via de moedermelk de baby bereiken. Het verschilt per soort drugs hoelang dit na gebruik in de borstvoeding blijft. Als er drugs in de moedermelk zit, kan dat invloed hebben op het gedrag van je baby: die wordt suffer of juist actiever. De ontwikkeling van de hersenen en andere organen van de baby gaat na de geboorte verder. Het gebruik van drugs in de borstvoedingsperiode kan deze ontwikkeling verstoren. Hier kan je meer over lezen op Drugsinfo.nl

Als je tijdens de borstvoedingsperiode drugs gebruikt, is het goed om je verloskundige, je huisarts of de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau hierover te informeren. Samen kun je dan bespreken of er een verhoogd risico is en welke keuzes je kunt maken. 

Wat kun je doen als je drugs (hebt) gebruikt?

Wil je zwanger worden, ben je zwanger of heb je een baby en gebruik je drugs? Of heb je drugs gebruikt? Dan is het goed om dit te bespreken met je verloskundige, de huisarts of het consultatiebureau. Jullie kunnen dan samen bekijken of er een verhoogd risico is en of onderzocht kan worden of er gevolgen zijn voor je zwangerschap of je baby. Ook kun je bespreken welke keuzes je hierin kunt maken. 

Extra vragen over drugsgebruik rondom de zwangerschap


Ik heb drugs gebruikt voordat ik wist dat ik zwanger was, kan dit kwaad? 

Het hangt af van het soort drugs, de hoeveelheid drugs en het moment van je zwangerschap of dit kwaad kan en in welke mate. Het advies is om je drugsgebruik en je zorgen te bespreken met je verloskundige of je huisarts. Samen kun je dan bekijken of er een risico is, of het effect bij jou onderzocht kan worden en welke keuzes je kunt maken. 

Ik heb drugs gebruikt en ik wil zwanger worden, wat moet ik doen? 

Het algemene advies is om niet eerder dan drie maanden na het laatste drugsgebruik zwanger te worden. In die periode kun je kiezen voor anticonceptie om een zwangerschap te voorkomen. Je kunt een verloskundige benaderen voor een kinderwensconsult om het hier verder over te hebben. 

Ik heb drugs gebruikt en ik geef borstvoeding, wat moet ik doen? 

Drugs kunnen via de moedermelk bij de baby terechtkomen en dit kan schadelijk zijn. Heb je tijdens de borstvoedingsperiode drugs gebruikt, dan is het goed om dit met je verloskundige, je huisarts of de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau te bespreken. Samen kunnen jullie kijken of er een verhoogd risico is en welke keuzes je kunt maken. 

Waar kan ik terecht met specifieke vragen over mijn drugsgebruik? 

Al je vragen over drugs, de effecten en wat dit betekent in jouw geval, kun je anoniem stellen bij de Drugs Infolijn van Trimbos.  

Ik vind het moeilijk om te stoppen met drugs, waar kan ik terecht? 

Als je wilt stoppen met drugs en je vindt dit moeilijk, dan kun je met je huisarts bespreken wat jou kan helpen.  

Elk gebruik van drugs

Het is het veiligst wanneer jij en je partner vanaf drie maanden voor een mogelijke zwangerschap geen drugs meer gebruiken. Drugs gaan niet veilig samen met een zwangerschap, borstvoeding geven en het zorgen voor een kind. Meer lezen over de gevolgen van drugs voor je gezondheid.

Bronnen

Gebaseerd op

kennis, ervaring en expertise van gespecialiseerde verloskundigen.

Gerelateerde artikelen