Werk jij met gevaarlijke stoffen, straling, of doe jij werk waarbij de kans groot is op infecties? Dit kan schadelijk zijn voor je vruchtbaarheid, maar ook voor de gezondheid van je kind tijdens je zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.
Meestal ben je al minstens 2 weken zwanger als je de zwangerschap ontdekt. Dan zijn de organen van je baby al volop aan het ontwikkelen. Probeer je zwanger te worden en doe je risicovol werk wat invloed kan hebben op je vruchtbaarheid? Bespreek dit met je werkgever en stop dan op tijd met risicovol werk.
Kun jij je werk tijdelijk niet volledig uitvoeren door je kinderwens of zwangerschap? Bespreek dit met je werkgever. Je werkgever is volgens de wet verplicht om ervoor zorgen dat jij veilig en gezond kunt werken, bijvoorbeeld door je werk aan te passen. Ook als je werk schadelijk kan zijn voor je (ongeboren) kind, moet je werkgever daar iets aan doen.
Twijfel je over de risico’s van jouw werk? Bespreek het dan met je bedrijfsarts. Het advies van de bedrijfsarts kun je met je werkgever bespreken. Heb je geen bedrijfsarts? Vraag dan advies aan je verloskundige.
Sommige stoffen zijn slecht voor jouw vruchtbaarheid en die van je partner, voor jouw gezondheid en de gezondheid van je kind. Werk daarom niet met gevaarlijke stoffen als je een kinderwens hebt, tijdens je zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.
Soms weet je niet eens dat je met een schadelijke stof werkt. Ben je schoonmaker, laboratoriummedewerker, schilder, verpleegkundige, apothekersassistent, boer of tuinder? Dan is de kans groot dat je met schadelijke stoffen werkt. Dit zijn de meest voorkomende gevaarlijke stoffen op de werkvloer:
Jouw vruchtbaarheid kan afnemen door het werken met gevaarlijke stoffen. Is jouw partner een man? Ook zijn vruchtbaarheid kan afnemen door het werken met gevaarlijke stoffen.
Het werken met sommige stoffen tijdens je zwangerschap kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Je kind kan bijvoorbeeld te vroeg geboren worden of een aangeboren afwijking krijgen. Ook wordt de kans op een miskraam groter.
Als je borstvoeding geeft, is het ook gevaarlijk om te werken met sommige stoffen. Je kind kan deze stoffen via jouw moedermelk binnenkrijgen.
Infecties ontstaan door virussen, bacteriën, parasieten of schimmels. Sommige infecties kunnen schadelijk zijn voor je vruchtbaarheid, of voor de gezondheid van je kind tijdens je zwangerschap. Ook als je borstvoeding geeft, kan een infectie gevaarlijk zijn. Je kunt infecties namelijk via borstvoeding doorgeven aan je kind.
Infecties worden op allerlei verschillende manieren overgebracht. Je hebt een grotere kans op infecties als jij:
Lees meer over de risico’s van infecties tijdens je zwangerschap
Als je werkt met schadelijke straling, is dat meestal radioactieve straling. Ben je zwanger en werk je met te veel radioactieve straling? Dan kan dat slecht zijn voor de gezondheid van je kind.
Iedereen komt elke dag in contact met straling, maar niet alle straling is schadelijk. Het hangt af van de soort straling, de hoeveelheid straling en hoe vaak je ermee in aanraking komt. De straling van computers, televisies en mobiele telefoons is niet schadelijk.
informatie van de Rijksoverheid.