Het lijkt normaal te zijn om op je rug te bevallen maar dat is het niet. Het is belangrijk om een houding te kiezen die voor jou goed voelt. Je kunt staand, hurkend of in een andere houding bevallen. Je kunt verschillende houdingen ook afwisselen. Bevallen in een andere houding dan op je rug heeft voordelen. Wanneer je in een andere houding perst dan duurt de bevalling korter. Bovendien is de kans op een knip kleiner. Soms lukt het niet om de houding aan te houden die je het liefst zou willen. Samen met je verloskundige kan je dan zoeken naar een goede andere optie.
Bevalhoudingen zijn de houdingen die je kunt aannemen tijdens de bevalling. De meeste vrouwen bevallen liggend op hun rug omdat zij denken dat dit zo hoort, maar dat hoeft helemaal niet. Je kan bijvoorbeeld ook zitten, liggen, hurken of staan. Uit onderzoek is gebleken dat de houding die je kiest ervoor kan zorgen dat je bevalling sneller gaat, beter voelt en fijner en gemakkelijker verloopt voor jou en je baby. Het voordeel van zittende of liggende posities is dat je je ondersteund voelt. Bij houdingen waarbij je rechtop staat of zit, werkt de zwaartekracht een handje mee. Als je hurkt of op handen en knieën gaat zitten, vergroot je daarmee de doorgang van je bekken, zodat je baby meer ruimte krijgt om geboren te worden.
Als je voordat je bevalling begint al iets weet over de houdingen die mogelijk zijn, dan weet je tijdens de bevalling welke keuzes je hebt en wat wel of niet bij je past. Dit kan je een gevoel van vertrouwen en regie geven. Bovendien wordt het daardoor gemakkelijker om je verloskundige te begrijpen als die tijdens de geboorte voorstelt om verschillende houdingen te proberen. Het is ook handig om jouw wensen alvast te bespreken met je partner of iemand anders die bij de bevalling gaat zijn. Zo weet diegene ook hoe jij het liefst ondersteund wordt. Je kunt zelfs samen alvast een keer oefenen en uitproberen wat prettig voelt.
Soms is het niet mogelijk of wenselijk om te bevallen in de houding die je zelf het fijnst vindt. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn:
Als je voelt dat je graag anders wilt zitten, liggen of staan, mag je dat altijd zeggen. Je kunt dan, al dan niet samen met je verloskundige, partner of andere aanwezigen, kijken wat mogelijkheden zijn die beter voelen.
Een houding volhouden tijdens de bevalling kan zwaar zijn. Dat is niet zo vreemd. Je buik kan in de weg zitten, je bent misschien niet meer zo beweeglijk en bovendien voel je wee na wee. Extra ondersteuning kan dan een oplossing zijn.
Wil je je op en top voorbereiden op de bevalling? Loop dan tijdens je kraamverlof een rondje door je huis en zoek alvast naar hulpmiddelen en plekken die geschikt zouden zijn voor extra ondersteuning. Welke stoel is stabiel genoeg om overheen te hangen? Waar kan je je goed aan vast houden? Door vooraf dingen uit te proberen hoef je er op het moment zelf niet meer over na te denken.