Depressie na de bevalling

Na de geboorte
Vrouw met baby in bed met telefoon

In het kort

In de weken tot maanden na de bevalling kun je een depressie krijgen. Je hebt dan nergens zin in. Misschien ben je ook niet blij met de baby. Of je bent bang dat je niet goed voor de baby kunt zorgen. Je bent niet de enige met deze klachten: 1 van de 10 vrouwen krijgt hiermee te maken. 

Wat kan je doen als je somber bent na de bevalling?

Een bevalling en het krijgen van een baby zijn grote gebeurtenissen in je leven. Alles kan veranderen. Misschien verwachtte je een roze wolk en ben je, nu de baby er is, helemaal niet blij. Dit overkomt veel vrouwen. Wanneer je negatieve gevoelens en gedachten hebt, is het verstandig om hierover te praten met mensen in je omgeving. Maak een afspraak met de huisarts om te onderzoeken wat jou het beste helpt.  

Lees meer over depressie na bevalling op Thuisarts.nl

Wat kan de verloskundige doen wanneer je een depressie hebt?

Als je vaak moet huilen, je heel ellendig voelt en je je afvraagt of het leven nog wel zin heeft, is het belangrijk dit te delen. Ook als je dingen niet meer kunt relativeren, je nergens plezier in hebt, geen eetlust hebt en alleen maar sombere gedachten hebt is het tijd om hulp te zoeken. Je kunt altijd bij je verloskundige of huisarts terecht voor een gesprek of een doorverwijzing voor goede hulp. 

In sommige regio's in Nederland, kan de verloskundige je doorverwijzen naar een POP-poli. POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie, Pediatrie. De POP-poli is er voor zwangere en net bevallen vrouwen die somber, angstig of verward raken en die het krijgen van een kind niet als een blijde gebeurtenis zien. In een POP-poli werken de psychiater, kinderarts en gynaecoloog samen. Zij adviseren en begeleiden gezamenlijk vrouwen met angstklachten, depressieve en/of psychotische ziektes of vrouwen die medicijnen tegen deze klachten gebruiken tijdens de zwangerschap. 

Wat kan je doen als je denkt dat je een depressie hebt?

Deze adviezen kunnen helpen bij een depressie na de bevalling: 

  • Voel je niet schuldig over wat je voelt en denkt. Het is niet jouw schuld dat je je zo voelt. Jij kunt er niks aan doen. 
  • Praat met mensen in je omgeving over je gevoel en zorgen. 
  • Vraag aan vrienden of familie of ze ook af en toe voor de baby willen zorgen, een boodschap kunnen doen of andere huishoudelijke taken.
  • Zorg voor tijd en rust voor jezelf. 
  • Je kunt ook praten met je huisarts. Maak een afspraak. Wacht daar niet mee tot de klachten erger worden. 
  • Hebben de klachten invloed op je werk? Bespreek dit dan met je werkgever. Bel ook de bedrijfsarts. Die bespreekt met je of je kunt blijven werken.