Als je last van kraamtranen hebt voel je je verdrietig. Je huilt om dingen waar je normaal niet om zou huilen. Vaak komt het door hormoonveranderingen, slapeloze nachten, het besef van je nieuwe verantwoordelijkheden, lichamelijke pijn of een combinatie van die dingen. Kraamtranen kunnen geen kwaad en gaan vanzelf over.
Kraamtranen beginnen meestal tussen dag 3 en 5 na de bevalling en ze houden een of meerdere dagen aan. Het betekent dat je je een korte periode na de bevalling verdrietig, humeurig en huilerig voelt zonder direct aanwijsbare reden. Het minste of geringste kan aanleiding zijn voor een huilbui. Je kan je de hele dag of bepaalde dagdelen treurig en neerslachtig voelen, veel piekeren of moeite hebben om te genieten. Misschien zie je het niet zitten om voor de baby te zorgen. Kraamtranen zijn normaal en horen er voor veel vrouwen bij. Meestal trekt de somberheid snel weg.
De oorzaak van kraamtranen is niet direct aan te wijzen, De kans is groot dat het samenhangt met veranderingen in je hormoonhuishouding na de bevalling. De emoties kunnen ook te maken hebben met een gevoel van ontlading na de bevalling. Ook de opstapeling van slecht slapen, veranderingen in je gezin en verantwoordelijkheden en lichamelijke pijn kunnen meespelen.
Als je last hebt van kraamtranen, huil je gemakkelijk en snel, ook om dingen die helemaal niet verdrietig zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je moet huilen terwijl daar eigenlijk geen reden toe is. Hoe het zich uit is voor iedereen anders. Je kan bijvoorbeeld merken dat je een algemeen somber gevoel hebt, dat je zorgen hebt die steeds terugkomen, of dat je het gevoel hebt dat je je anders moet voordoen dan hoe je je voelt. Het kan ook zo zijn dat je geen zin in bezoek hebt, of dat je het idee hebt dat je het niet goed doet.
Als je verdrietig bent in je kraamtijd, bespreek dan met je partner, kraamhulp of verloskundige hoe je je voelt en geef eerlijk aan wat je nodig hebt. Wil jij even geen kraambezoek ontvangen? Houd de visite dan nog even af. Men heeft gewoon even te wachten tot jij er klaar voor bent, hoe enthousiast ze ook zijn. Heb je juist behoefte aan wat mensen om je heen? Ook dat is prima. Volg je gevoel, dan knap je vaak al snel op. Plan tussendoor genoeg rustmomenten in, zeker de eerste dagen na de bevalling, en neem ook overdag tijd om te slapen. Vooral als dat moeilijker is in de nachten. Eet gezond en zorg voor zo min mogelijk prikkels. Kijk bijvoorbeeld wat minder tv en leg je telefoon weg.
Kraamtranen kunnen geen kwaad, ze zijn heel normaal en juist een gezonde uitlaatklep. Heel veel vrouwen hebben er last van, dus je bent lang niet de enige die de kraamtijd niet op een roze wolk doorbrengt. In de meeste gevallen trekt de somberheid snel weg en komt er meer ruimte om te genieten.
Heel soms gaan de negatieve gevoelens niet over, maar worden ze juist erger. In dat geval heb je misschien de maken met een postnatale depressie. Vermoed je dat er meer aan de hand is dan normaal verdriet? Bespreek dit dan met je verloskundige. Die kan met je meedenken over wat het probleem kan zijn en meehelpen zoeken naar een oplossing.
Blijf niet met je gevoel rondlopen als je denkt dat de treurigheid erger wordt in plaats van minder. Bel de verloskundige als je je zorgen maakt of jouw somberheid nog wel normaal is. Bijvoorbeeld als je niet kan slapen omdat je veel piekert, of als je gedachten krijgt waar je zelf van schrikt. Neem ook contact op als je partner zich zorgen om je maakt, of als de kraamzorg of andere mensen in je omgeving ongerust zijn.
De verloskundige kan inschatten of je klachten normaal zijn en met je praten zodat je je verhaal kwijt kunt. Vaak lucht dat al erg op. Soms overlegt de verloskundige met andere zorgverleners. De verloskundige kan ook (slaap)medicatie voorschrijven. In sommige gevallen word je doorverwezen naar een (trauma)therapeut, coach of psychiater.
Kraamtranen gaan vanzelf weer over. Lastige dagen zijn compleet normaal en horen erbij. Ook als je na de kraamweek nog last hebt van kraamtranen hoef je je geen zorgen te maken. Je mag altijd aan de bel kan trekken als je zelf het idee hebt dat je gemoedstoestand alleen maar slechter wordt, in plaats van beter.
Kleine Kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren. (2020b). In Bohn Stafleu van Loghum eBooks. https://doi.org/10.1007/978-90-368-2407-1
verloskundige kennis, ervaring en expertise.