Risico’s van lichamelijke belasting, onregelmatige werktijden en stress

Alle fases
Zwangere vrouw aan het werk samen met twee andere vrouwen die bouwhelmen dragen

In het kort

Werk jij op onregelmatige tijden, doe jij lichamelijk zwaar werk of heb jij veel stress op je werk? Dit kan allemaal schadelijk zijn voor jouw gezondheid en de gezondheid van je kind tijdens je zwangerschap.

Wanneer moet je je werk aanpassen?

Meestal ben je al minstens 2 weken zwanger als je de zwangerschap ontdekt. Dan zijn de organen van je baby al volop aan het ontwikkelen. Probeer je zwanger te worden en doe je risicovol werk wat invloed kan hebben op je vruchtbaarheid? Bespreek dit met je werkgever en stop dan op tijd met risicovol werk. 

Bespreken met je werkgever of bedrijfsarts 

Kun jij je werk tijdelijk niet volledig uitvoeren door je kinderwens of zwangerschap? Bespreek dit met je werkgever. Je werkgever is volgens de wet verplicht om ervoor zorgen dat jij veilig en gezond kunt werken, bijvoorbeeld door je werk aan te passen. Ook als je werk schadelijk kan zijn voor je (ongeboren) kind, moet je werkgever daar iets aan doen.  

Twijfel je over de risico’s van jouw werk? Bespreek het dan met je bedrijfsarts. Het advies van de bedrijfsarts kun je met je werkgever bespreken. Heb je geen bedrijfsarts? Vraag dan advies aan je verloskundige. 

Welke soorten lichamelijk zwaar werk zijn een risico?

Ben jij zwanger en doe je werk dat een zwaar effect heeft op je lichaam? Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Voorbeelden van lichamelijk belastend of schadelijk werk: 

  • Optillen en verplaatsen van spullen, dozen, patiënten of kinderen 
  • Rolcontainers duwen en trekken 
  • Veel bukken, hurken en knielen, zoals in de kinderopvang 
  • Veel (trap)lopen of lang staan, zoals in de horeca 
  • Lawaai (geluid harder dan 80 decibel) 
  • Lichaamstrillingen, zoals wanneer je met een heftruck op een hobbelig terrein rijdt 
  • Werken in een ruimte waarin de luchtdruk hoger is dan de normale luchtdruk (overdruk), zoals bij duiken 
  • Werken in extreme hitte of kou 

Zijn onregelmatige werktijden een risico voor de gezondheid van je kind?

Tijdens je zwangerschap kunnen onregelmatige werktijden een risico vormen voor de gezondheid van je kind. Dat geldt voor jou als jij

  • in ploegendienst volgens een vast rooster op onregelmatige tijden werkt; 
  • nachtdiensten werkt, waarbij je meer dan 1 uur werkt tussen 24.00 uur ’s nachts en 06.00 uur ’s ochtends; 
  • onregelmatige werktijden hebt, zoals afwisselend overdag, ’s avonds, ’s nachts, of in het weekend. 

Wat is het risico van stress op je werk?

Bij ongezonde stress voel je te veel spanning, maar ook te weinig tijd om daarvan bij te komen. Je kunt hier last van krijgen als je te veel werk moet doen in te weinig tijd, of als je weinig ondersteuning krijgt van je werkgever of collega’s. Stress tijdens je werk kan ook ontstaan door agressie, pesten of seksuele intimidatie. Al deze soorten ongezonde stress kunnen een negatief effect hebben op je zwangerschap en de gezondheid van je kind. 

Bronnen

Kinderen krijgen? Denk na over risico’s op uw werk | RIVM. (z.d.). https://www.rivm.nl/documenten/kinderen-krijgen-denk-na-over-risicos-op-uw-werk  

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (2022, december 15). Folder: Stress door het werk bij zwangerschap. Brochure | Arboportaal. https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/kinderwens-zwanger-borstvoeding-en-werk/documenten/brochure/2022/12/15/folder-werkstress-bij-zwangerschap