Week 17

Illustratie zwangere vrouw met striae op buik en benen

Samenvatting

Doordat je borsten en je buik tijdens je zwangerschap oprekken, kun je last krijgen van striae. Dit is niet te voorkomen, maar je kunt het wel verminderen.

Hoe ontwikkelt de baby?

De baby groeit nu ongeveer twee centimeter per week. Op dit moment is hij of zij ongeveer even lang als een tandenborstel. Hoewel de oogjes nog dichtzitten, kan je kind wel dwars door de oogleden heen licht en donker onderscheiden. Lig jij dus met je blote buik in de felle zon, dan zal hij of zij dat zeker merken. Trouwens, die oogjes hebben nu ook piepkleine wimpertjes en wenkbrauwtjes gekregen.

De vingertjes en teentjes ontwikkelen zich ook verder. Er zijn nu al twintig minuscuul kleine nageltjes te tellen. En op de vingers ontwikkelt zich een vingerafdruk die uniek is en je kind voor de rest van zijn of haar leven zal behouden.

Wat merk ik van de zwangerschap?

De doorbloeding van je hele lichaam is beter en dat geldt ook voor je geslachtsorganen. Hierdoor kun je eerder opgewonden raken en meer zin in seks hebben dan anders. Daarnaast voel je je nu met je rondere borsten en wat ronde buik misschien ook wel supersexy. Nóg een reden dus waarom je misschien meer zin hebt om te vrijen.

Je hoeft niet bang te zijn dat je door te vrijen je baby beschadigt. Krijg je na een orgasme een pijnlijk gevoel in je buik of rug, dan hoef je daarvan niet te schrikken. Dit wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder samentrekt en er aan de omringende spieren en banden wordt getrokken. Het kan geen kwaad en de pijn trekt ook snel weg. Wel kun je wat druppeltjes vaginaal bloedverlies hebben doordat je baarmoedermond beter doorbloed is en oppervlakkige bloedvaatjes door het contact met de penis kunnen knappen. 

Maak je je zorgen over vaginaal bloedverlies? Neem dan contact op je met je verloskundige.

Wat is striae?

Doordat je borsten en je buik tijdens je zwangerschap flink oprekken, kun je last krijgen van striae: kleine scheurtjes in je huid, die ook wel 'zwangerschapsstrepen' worden genoemd. Je herkent ze als roze of blauwe streepjes, onderhuids en grillig van vorm. Na de zwangerschap worden ze meestal parelmoerachtig van kleur, maar weg gaan ze nooit meer.

Striae zijn bijna niet te voorkomen, vooral als je nog vrij jong bent en je huid zo stevig is dat hij makkelijk kan scheuren. Je kunt wel veel doen om je borsten en buik in een goede conditie te houden. Let goed op je houding (een rechte rug!), zorg voor voldoende lichaamsbeweging (zwemmen, borstspieroefeningen), draag een stevige beha en neem wisseldouches (waarbij je altijd eindigt met koud water). Smeer je borsten en buik elke dag in met een goed vettende bodylotion om een droge huid te voorkomen.

Wat moet ik regelen voor de komst van de baby?

Tijdens je zwangerschap moet er een hoop geregeld worden voor de komst van de baby. We hebben de belangrijkste dingen op een rijtje gezet in handige checklists

Hoe blijf je fit tijdens je zwangerschap?

Bewegen is goed voor je, ook als je zwanger bent. Dus: liefst twee maal per week één of twee uurtjes bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen. Als je beweegt, houd je je spieren in conditie. Dan ga je fitter de bevalling in en herstel je daarna sneller.

Het is nu wel extra belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Beoefende je al een sport, dan kun je daar tijdens je zwangerschap vrijwel altijd gewoon mee doorgaan zolang het goed voelt. Alleen als je een groot risico loopt op vallen of blessures, is het verstandig om voor een andere vorm van beweging te kiezen. Al is je baby goed beschermd door het vruchtwater, het is toch raadzaam om de baby én jezelf te behoeden voor een val op je buik.

Welke sporten raden we af tijdens je zwangerschap?

Je kunt niet alle sporten doen tijdens je zwangerschap. Houd rekening met de veranderingen in je lichaam en ga niet over je grenzen heen. Je bent bijvoorbeeld sneller buiten adem, duizelig of uit balans.

  • Je moet oppassen met sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen. Denk hierbij aan sporten als hockey, volleybal, skiën en voetbal.
  • Schuine buikspieroefeningen kunnen geen kwaad, die versterken de spieren die je buik ondersteunen en zijn dus zelfs goed. De oefeningen voor de rechte buikspieren kun je beter overslaan. De opening tussen je buikwand kan groter worden, waardoor je buikwand kan verzwakken.
  • Pas op met oefeningen waarbij je lang in dezelfde houding staat, ligt of zit. Dit kan een te zware belasting zijn voor je lichaam. Bij liggende oefeningen drukt je buik op je grote bloedvaten, waardoor je duizelig kunt worden. Zorg daarom voor genoeg afwisseling in je houding.
  • Duiken met zuurstofflessen wordt afgeraden. De druk onder water heeft invloed op je zwangerschap. Bovendien heb je een grotere kans op decompressieziekte. 

Als je zeker wil weten of je de juiste oefeningen doet, kun je begeleiding zoeken. Er zijn speciale sportprogramma’s met professionele begeleiding voor zwangere vrouwen.