Je baby slaapt het grootste gedeelte van de dag en jij bent misschien druk bezig met werken en alles voorbereiden voor de geboorte.
Af en toe kan je baby héél actief zijn. En meestal is dat nét op de momenten dat jij lekker rustig ligt. Dus als je ‘s avonds languit op de bank voor de televisie ligt, als je net in bed ligt, of als je ‘s ochtends wakker wordt is de kans het grootst dat je even kunt genieten van het getrappel van je kind.
Op zich is dat niet zo verwonderlijk. Want als je druk bezig bent, wordt je kind door jouw bewegingen in slaap gewiegd. Bovendien merk je het getrappel gewoon minder snel op als je bezig bent.
Overigens slaapt je kind verreweg het grootste gedeelte van de dag. En dat doet hij of zij nu al in een favoriete slaaphouding. Die kan voor elke baby weer anders zijn: met de kin op de borst en opgetrokken knietjes, met één gestrekt beentje, of met een handje op het hoofd. Straks na de geboorte kun je zelf zien welke houding jouw baby het prettigst vond want die eerste periode zal hij of zij ook nog het liefst in deze houding liggen.
Vanaf nu zal je zwangerschap steeds zichtbaarder worden, je zult elke week ongeveer een halve kilo aankomen. Je hebt al een stevige buik, maar hij is nog niet super groot. Dikker worden hoort bij de zwangerschap, maar toch kun je schrikken van kilo’s die eraan vliegen. Toch is dit niet het moment om te gaan lijnen. Sterker nog: afvallen of lijnen is ronduit slecht voor je baby. Door te lijnen komen schadelijke stoffen, die liggen opgeslagen in het vet, in je bloedbaan en via je bloed bij de baby terecht.
Bekommer je nu dus niet te veel om je gewicht. Maar zorg ervoor dat je gezond eet en drinkt. Misschien dat je op de momenten dat je trek hebt wat vaker fruit of rauwkost kunt nemen in plaats van een snack. En drink veel water: het stilt de honger zonder dat je er een grammetje van aankomt.
Wanneer je in loondienst werkt, heb je in totaal recht op 16 weken verlof: 4 tot 6 weken voor de bevalling en 10 tot 12 weken erna. Alleen als je baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren, kan het aantal weken verlof uiteindelijk oplopen tot maximaal 18.
Ben je in goede gezondheid? Dan kun je maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum zwangerschapsverlof opnemen. In ieder geval moet je minimaal 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum verlof opnemen. Na de bevalling heb je altijd recht op minstens tien weken bevalverlof. Dit is ook zo als de baby na de uitgerekende datum wordt geboren. Heb je een eigen bedrijf? Dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering via het UWV.
Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de verschillende soorten verlof die er zijn. Denk bijvoorbeeld ook alvast na of je ouderschapsverlof wilt inzetten. Het is ook goed wanneer je partner hier alvast over nadenkt en dit bespreekt op het werk.
Als dit jullie eerste kind wordt, gaat er straks veel veranderen. Geniet dan ook vooral van het feit dat jullie nog met z'n tweeën zijn. Lekker uit eten, nog een vakantie samen, veel op stap? Het kan nu nog heel makkelijk.