Vertel het de verloskundige wanneer je last hebt van fysieke of mentale klachten. Ze kan je meestal helpen of doorverwijzen.
De zachte plofjes veranderen steeds meer in echte stootjes, trapjes en stompjes. Die bewegingen zijn nog steeds hard nodig om de spieren van je kind te trainen. Nu kan het nog. Straks heeft je kind veel minder ruimte en is het buitelen voorbij. Voel je de baby een paar uurtjes niet, dan is hij of zij waarschijnlijk diep in slaap. Als je zachtjes met je handen op je buik drukt, kun je hem of haar wakker schudden.
Misschien kan de verloskundige je ook al vertellen in welke houding je kind nu ligt. Zo kun je zelf herkennen of je het hoofdje voelt, de armpjes, de beentjes of het ruggetje.
De hartslag van je baby wordt nu trouwens ook steeds duidelijker. Was deze eerst alleen nog via de doptone te horen, nu zou je partner het thuis zelf kunnen horen. De beste plek is ongeveer tien centimeter onder de navel. Niets aan de hand als je partner het nog niet hoort, het is nog best vroeg in de zwangerschap. Met 28 weken is het vast en zeker te horen.
Elke keer als je bij de verloskundige op controle komt, wordt je bloeddruk gecontroleerd en de gegevens in je dossier genoteerd. Een zwangerschap vormt namelijk een extra belasting voor je lichaam en dat zou een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. En een te hoge bloeddruk kan weer voor problemen zorgen tijdens de zwangerschap.
Ook kan een hoge bloeddruk duiden op zwangerschapsvergiftiging. De gynaecoloog zal je in dat geval verder begeleiden, want bij zwangerschapsvergiftiging werkt de placenta minder goed en dat is slecht voor je baby.
Als je last hebt van vocht vasthouden, hoofdpijn of sterretjes zien, is het belangrijk dat je dit meldt bij je verloskundige. Die zal je dan willen zien voor een extra controle. Als je bloeddruk aan de hoge kant is, zal je waarschijnlijk adviezen krijgen en het voorstel krijgen om vaker op controle te komen. Veel rust nemen, gezond eten en veel water drinken is in deze situatie belangrijk.
Als je een gezonde zwangerschap hebt en er geen extra risico's worden verwacht bij de bevalling, ga je bevallen in de eerste lijn. Dat betekent dat je kan kiezen of je thuis wilt bevallen of met je eigen verloskundige in het ziekenhuis. In sommige woonplaatsen kan je ook naar een geboortecentrum. Weet je al waar jij het liefst wilt bevallen? En hoe je dat wilt doen? Lijkt een bevalbad of baarkruk je bijvoorbeeld fijn? Of zie je jezelf vooral in bed blijven? Wil je dingen weten over de verschillende opties?
Je kan dit ook eens bespreken met je partner, vriendinnen of familie. Hier lees je meer over het voorbereiden van je bevalling. Je verloskundige kan je hier natuurlijk ook alles over vertellen.
Ook als je het liefst thuis wilt bevallen, kan het zo lopen dat je uiteindelijk toch naar het ziekenhuis gaat. Ben je benieuwd hoe het er daar aan toegaat? Veel ziekenhuizen organiseren een informatiebijeenkomst over bevallen op de afdeling verloskunde. Ook is er vaak een rondleiding mogelijk. Als er een verloskamer vrij is, kan je die bekijken.